Opening kunstwerk in Huis van Hilde.

Castricum, 18-02-2015De opening van het 3D geprinte kunstwerk in Huis van Hilde vond afgelopen maandag plaats in Castricum. In opdracht van de provincie Noord-Holland is er speciaal voor Huis van Hilde een bijzonder kunstwerk  door middel van een open source proces tot stand gekomen, waarbij gebruik werd gemaakt van de 3D printtechniek.

Voor de onthulling kwam Jan van Run, gedeputeerde economische zaken aan het woord. Hij benadrukte het belang van de creatie van het kunstwerk: ‘De combinatie nieuwe techniek en een nieuwe ontwerper hebben dit culturele hoogstandje tot stand gebracht,’ aldus Jan van Run.

Het proces begon met het ontwerp van Waël El Allouche, Rietveldacademie student. Het ontwerp van het kunstwerk is geïnspireerd en gecreëerd door ‘stratigrafie’. ‘Laag voor laag een object creëren’ is het gedachtegoed van 3D printen, maar ook hoe de aarde is ontstaan: ook laag voor laag. De opeenstapeling van informatie legt het beeld uit. Na het ontstaan van het idee moest het nog uitgevoerd worden. Een scan van een monster uit de bodem van onder Huis van Hilde, uitvergroot tot 1,2 bij 1,2 meter groot, werd het ontwerp. Dit ontwerp moest gerealiseerd worden  door de digitaliserings techniek. Het was noodzakelijk om het ontwerp in vier stukken op te delen. Het 3D printen is namelijk een nieuwe techniek waarbij nog niet alle mogelijkheden bekend zijn. Door het idee van  Waël El Allouche te kunnen vervaardigen waren verschillende facetten van het vak nodig.

Dit project kan gezien worden als een ontdekkingstocht waarbij de grenzen van de 3D printtechniek verkend worden. Hierbij zijn experts van verschillende disciplines samengekomen waardoor de aanpak van het creëren van het kunstwerk heel innovatief en uniek is. Uiteindelijk zijn er meer dan 24 printers gebruikt. Voor één blok bedroeg de printtijd 494uur, exclusief de testprints. Sommige printers zijn geleend. Deze printers stonden weken 24/7 aan. In totaal ongeveer 2000 printuren. De stukken werden aan elkaar vastgelijmd en zo is het kunstwerk gevormd tot het kunstwerk van 40 kilo.

Het kunstwerk kan bezichtigd worden in het archeologisch centrum, Huis van Hilde in Castricum. 

Logo-KvK

KvK workshop 3D printen

3D printen: wat zijn uw ondernemerskansen?

Wat kunt u verwachten?      

3d printen is een technologie die impact heeft op de hele economie. Het is een nieuwe productiemethode waarbij op elke plek geproduceerd kan worden. Dit is van invloed op bedrijfsprocessen, personeel, vestigingsmogelijkheden maar biedt ook nieuwe mogelijkheden van productontwikkeling.

Introductie 3D printen

In deze workshop krijgt u een uitgebreide introductie over 3D printen en de businesskansen voor uw bedrijf.
Wat betekent 3d printen voor uw bedrijf en welke concrete kansen biedt het? In deze workshop ontdekt u hierover meer.

Data workshops

14 januari 2015 Rotterdam
3 maart 2015 Den Haag

Duur

14:30 – 18:00 uur

Kosten

€ 50,00 p.p.

Om aan te melden of voor meer informatie gaat u naar: website KvK workshop 3D printen