Opening kunstwerk in Huis van Hilde.

Castricum, 18-02-2015De opening van het 3D geprinte kunstwerk in Huis van Hilde vond afgelopen maandag plaats in Castricum. In opdracht van de provincie Noord-Holland is er speciaal voor Huis van Hilde een bijzonder kunstwerk  door middel van een open source proces tot stand gekomen, waarbij gebruik werd gemaakt van de 3D printtechniek.

Voor de onthulling kwam Jan van Run, gedeputeerde economische zaken aan het woord. Hij benadrukte het belang van de creatie van het kunstwerk: ‘De combinatie nieuwe techniek en een nieuwe ontwerper hebben dit culturele hoogstandje tot stand gebracht,’ aldus Jan van Run.

Het proces begon met het ontwerp van Waël El Allouche, Rietveldacademie student. Het ontwerp van het kunstwerk is geïnspireerd en gecreëerd door ‘stratigrafie’. ‘Laag voor laag een object creëren’ is het gedachtegoed van 3D printen, maar ook hoe de aarde is ontstaan: ook laag voor laag. De opeenstapeling van informatie legt het beeld uit. Na het ontstaan van het idee moest het nog uitgevoerd worden. Een scan van een monster uit de bodem van onder Huis van Hilde, uitvergroot tot 1,2 bij 1,2 meter groot, werd het ontwerp. Dit ontwerp moest gerealiseerd worden  door de digitaliserings techniek. Het was noodzakelijk om het ontwerp in vier stukken op te delen. Het 3D printen is namelijk een nieuwe techniek waarbij nog niet alle mogelijkheden bekend zijn. Door het idee van  Waël El Allouche te kunnen vervaardigen waren verschillende facetten van het vak nodig.

Dit project kan gezien worden als een ontdekkingstocht waarbij de grenzen van de 3D printtechniek verkend worden. Hierbij zijn experts van verschillende disciplines samengekomen waardoor de aanpak van het creëren van het kunstwerk heel innovatief en uniek is. Uiteindelijk zijn er meer dan 24 printers gebruikt. Voor één blok bedroeg de printtijd 494uur, exclusief de testprints. Sommige printers zijn geleend. Deze printers stonden weken 24/7 aan. In totaal ongeveer 2000 printuren. De stukken werden aan elkaar vastgelijmd en zo is het kunstwerk gevormd tot het kunstwerk van 40 kilo.

Het kunstwerk kan bezichtigd worden in het archeologisch centrum, Huis van Hilde in Castricum. 

ECP

Van stoommachine tot 3D Printing

Op dinsdag 1 juli 2014 werd de ECP Deelnemers Special over 3D printing georganiseerd in Madurodam te Den haag. De bijeenkomst is onderdeel van een reeks ECP bijeenkomsten rondom “technology meets society”. Lees hier het verslag van deze geslaagde middag.

Nadat ruim 60 deelnemers plaats hebben genomen in de zaal, heet Arie van Bellen, directeur ECP alle deelnemers welkom en leidt het onderwerp in: ECP signaleert de ontwikkeling van 3D printing en tijdens de komende twee uur wordt er gepraat over de trends op dit gebied maar zeker ook de maatschappelijke impact van deze technologie.

De keuze voor Madurodam als locatie van deze bijeenkomst is niet geheel toevallig. Joris van Dijk, directeur Madurodam licht dit toe. Na een introductie over de oprichting van Madurodam in 1952, vertelt Joris dat Madurodam op zoek is naar nieuwe bewoners. Vanaf zaterdag 5 juli slaat Madurodam aan het 3D printen met de Fantasitron. In samenwerking met de 3D Printing Academy organiseert Madurodam workshops voor scholieren om te leren 3D printen. Door eerst zichzelf te scannen en daarna deze scan te 3D printen kunnen ze een heuse ‘Madurodammer’ worden.

Hierna komt Vincent Wegener van de 3D Printing Academy aan het woord. De verschillende manieren van 3D printing en prototypes passeren de revue. Vincent laat door middel van een filmpje zien dat het van belang is dat mens en computer samenwerken. Goede educatie is daarbij van cruciaal belang. Volwassen hebben een plek nodig om te oefenen met 3D printen, ideeën te testen en dat daarna over te brengen op jongeren: “van inspiratie, naar creatie”.

René Houben, programma manager hybrid manufactering gaat dieper in op ‘additive manufacturing’. Een manier van 3D printen waarbij geprint wordt in verschillende lagen. Additive Manufacturing is persoonlijk, flexibel en snel. Daarnaast wordt bij gebruik van additive manufacturing de tijd van verschepen belangrijker, er ontstaat een snelle marktrespons, er is minder voorraad nodig (geen over bevoorrading) en alleen grondstoffen hoeven te worden getransporteerd.

Marie-Claire van Hessen, van de branchevereniging 3D industrie, zet een enthousiast verhaal neer over de ‘do-it-yourself’ movement die nu op gang is. Denk aan voorbeelden als Airbnb waarbij men zijn of haar appartement kan aanbieden als slaapplek en crowdfunding. 3D printing past hier ook in, bijvoorbeeld door het zelf printen van telefoonhoesjes, kleding en sieraden. Ook voor verzekeraars is de integratie van 3D printing in onze samenleving zeker interessant: want wat als iemand een ontwerp voor een scooteronderdeel van het internet haalt, dit onderdeel print en vervolgens een ongeluk maakt? Wie is er dan verantwoordelijk?

Kees Machielse sluit de bijeenkomst af met ‘de onverwachte impact van 3D Printing op de maatschappij’. Kees is lector transitie in de Haven Rotterdam en werkt aan de hand van verschillende scenario’s. Tijdens deze bijeenkomst wordt het Rotterdam Assembled scenario toegelicht: consumenten worden producenten, zogenaamde prosumers. Kees Machielse laat zien dat dit geen vergezicht is maar een logisch gevolg van de huidige trends. In dit scenario is de 3D printer volledig doorgebroken in zowel productieprocessen als in thuisgebruik. Consequentie: veel bestaande verhoudingen zijn overhoop gehaald, de Rotterdamse Haven zal eerst profiteren van de ontwikkeling van de 3D industrie maar de business gaat veranderen. Er is wel nieuw werk, maar kleiner in omvang. Dit scenario brengt veel vragen op bij het aanwezige publiek: bestaat de industrie dan nog wel zoals we die nu kennen? Zijn er nog winkels? En aan welk tijdbestek moeten we denken? Kees Machielse: “Ik denk dat het veel sneller gaat dan wij denken”.

Bottomline van de discussie was dat we bewust en zorgvuldig om moeten gaan met deze nieuwe ontwikkeling. Want hoe zit het met privacy, rechten, het printen van wapens etc? Een evenwichtige dialoog over deze kwesties maar ook de randvoorwaarden en trustlayers zijn van belang. ECP zet dit dialoog dan ook graag voort.

Aan de rechterkant van deze webpagina kunt u enkele presentaties nog eens nalezen.

Bron: ECP

3D - foto brandwond

VUMC gaat 3d-printer gebruiken bij verminkte brandwondpatiënten

Vanaf volgend jaar wordt het in Nederland mogelijk met een 3d-printer brandwondpatiënten te helpen door beschadigde oren en neuzen te reconstrueren.

Dat laat de Nederlands Brandwonden Stichting dinsdag weten.

De geavanceerde 3d-printer moet ertoe bijdragen dat neuzen en oren gereconstrueerd kunnen worden. Dat gebeurt door met lichaamseigen cellen nieuw kraakbeen te maken en deze in een 3d-geprinte mal te plaatsen.

Bij verbranding zijn oren en neuzen erg kwetsbaar, want kraakbeen groeit niet terug”, zo zegt arts-onderzoeker Ernst Jan Bos van het VU Medisch Centrum, dat samen met het Brandwondcentrum Beverwijk in de stichting zit.

Met een nieuwe oorschelp of neusvleugels kunnen ernstig verminkte brandwondenpatiënten beter horen of ademen. De printer maakt de lichaamsdelen niet zelf, maar biedt een mal waardoor het kraakbeen in de juiste vorm kan groeien.

De stichting heeft nu de Grote Gift van het 3M Fonds gewonnen, een prijs bedoeld voor het stimuleren van initiatieven die een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Dat levert de stichting 27.000 euro op.

Om de 3d-printer aan te kunnen schaffen moet een totaalbedrag van 60.000 euro worden ingezameld. De verwachting is dat de printer volgend jaar in het VU Medisch Centrum komt te staan.

 

Bron: NU.nl

3D - foto straaljager

Straaljager vliegt met 3d-geprinte onderdelen

Een Tornado-straaljager met enkele 3d-geprinte metalen onderdelen heeft in Groot-Brittannië zijn eerste succesvolle vlucht gemaakt.

Luchtvaartbedrijf BAE Systems gebruikte een speciale 3d-printer om een behuizing voor de radio, beschermkap voor het landingsgestel en stutten voor de luchtinlaat te maken. Dat meldt Irish Independent.

Een eerste testvlucht werd in december succesvol uitgevoerd op het vliegveld van Warton, laat BAE Systems weten. Uitgeprinte onderdelen zijn vele malen goedkoper dan traditionele onderdelen. Volgens het luchtvaartbedrijf kan de Britse luchtmacht zijn rekening door de techniek de komende vier jaar met 1,2 miljoen pond terugbrengen.

De 3d-geprinte onderdelen van de Tornado waren allemaal niet duurder dan 100 pond (120 euro). “Je bent plots niet meer aan een bepaalde plek gebonden voor het maken van je onderdelen“, zegt technisch hoofd van BAE Systems Mike Murray.

Murray ziet grote voordelen in de 3d-printer voor plaatsen waar normaal niet geproduceerd kan worden. Niet alleen op schepen maar ook aan een front zou dat volgens Murray het “potentieel kunnen vergroten“.

 

Bron: NU.nl

3D - foto prothese

Ugandezen krijgen prothese uit 3d-printer

De universiteit van Toronto werkt samen met een Ugandees ziekenhuis om ledenmaten te 3d-printen en slachtoffers zo sneller te helpen.

De universiteit werkt ook samen met een niet nader genoemde organisatie. Het is bedoeling om meer Ugandezen die een ledemaat zijn kwijtgeraakt te helpen.

Met de huidige methode duurt het te lang voor een op maat gemaakte prothese beschikbaar is. Veel inwoners van Uganda kunnen een lang verblijf in het ziekenhuis niet  betalen.

Nu kan in Uganda een scan worden gemaakt van de patiënt om die vervolgens ergens anders heen te sturen. Daar wordt dan een prothese ontworpen voor deze specifieke patiënt. Dit ontwerp wordt doorgestuurd naar het ziekenhuis waar een 3d-printer staat.

Omdat 3d-printers de laatste tijd goedkoper en sneller zijn geworden, is dit volgens de onderzoekers nu een goede een optie.

Het grote probleem met protheses in derdewereldlanden is niet dat de materialen niet aanwezig zijn, maar dat de kennis om ze te ontwerpen en maken ontbreekt“, adus Matt Ratto van de universiteit van Toronto.

Daardoor duurt het dagen tot maximaal een week voor iemand een goede prothese krijgt en in de praktijk wachten veel Ugandezen daar niet op. Met de 3d-printer moet tussen het scannen en printen van de prothese slechts 24 uur zitten.

De onderzoekers hopen dat het project snel naar andere landen gebracht kan worden.

 

Bron: NU.nl

3D - foto dell

Dell bestelt 5000 3d-printers van Kickstarter

Dell heeft 5000 stuks van de 3d-printer van fabrikant Zortrax besteld. Deze 3d-printer werd bekend door een succesvolle Kickstarter-campagne.

Dat meldt Techcrunch. Het Poolse Zortrax lanceerde in mei 2013 zijn Kickstarter-project voor de M200, een professionele 3d-printer met een aluminium behuizing.

Zotrax haalde met de Kickstartercampagne bijna 180.000 dollar op en heeft de 3d-printer de afgelopen maanden naar Kickstarter-klanten, ook wel backers genoemd, verstuurd.

Dell heeft 5000 stuks van de Zortrax M200 besteld. Tijdens de Kickstarter-campagne heeft Zortrax in totaal 89 bestellingen van de M200 ontvangen.

 

We hadden al contact met Dell tijdens de Kickstarter-periode, maar we konden toen nog niet genoeg 3d-printers fabriceren om serieus in gesprek te gaan“, aldus Zortrax-ceo Rafal Tomasiak.

Tomasiak: “Voor een ontwerper van een groot bedrijf als Dell is het handiger om meerdere prototypen via tien verschillende 3d-printers te printen, dan te wachten tot één grote 3d-printer klaar is.”

Volgens Zortrax gaan de 3d-printers naar de hoofdkantoren van Dell in Azië.

 

Bron: NU.nl