3D - foto flex

Nieuwe 3d-printer combineert harde en flexibele materialen

Het Duitse bedrijf Arburg komt begin 2014 met een nieuw soort 3d-printer die harde en flexibele materialen met elkaar kan combineren.

Dat kondigt het bedrijf donderdag aan.

Doorgaans printen 3d-printers een voorwerp laagje voor laagje. De Freeformer bouwt ook laagjes op, maar doet dit met heel kleine druppels, zo is te zien in een video. Daardoor zouden meer details mogelijk zijn en zouden voorwerpen er gaver uit zien.

Bovendien stelt Arburg dat de Freeformer moeilijke vormen kan printen en daarbij geen steunen nodig heeft zoals bij veel andere printers wel het geval is. De Freeformer laat het bed waarop het voorwerp wordt geprint bewegen en draaien. Op die manier kan de printkop aan alle kanten en in verschillende hoeken onderdelen van het voorwerp printen.

Ook de materialen die geprint kunnen worden zijn uniek. Het apparaat werkt met korrels die van verschillende soorten plastic  gemaakt kunnen worden. De printer smelt deze korrels om ze vervolgens dus als druppels te printen.

De Freeformer kan ook overweg met flexibele materialen en kan deze in één printsessie combineren. Daardoor worden veel meer voorwerpen beschikbaar.

Bron: NU.nl

 

 

3D - foto brandwond

VUMC gaat 3d-printer gebruiken bij verminkte brandwondpatiënten

Vanaf volgend jaar wordt het in Nederland mogelijk met een 3d-printer brandwondpatiënten te helpen door beschadigde oren en neuzen te reconstrueren.

Dat laat de Nederlands Brandwonden Stichting dinsdag weten.

De geavanceerde 3d-printer moet ertoe bijdragen dat neuzen en oren gereconstrueerd kunnen worden. Dat gebeurt door met lichaamseigen cellen nieuw kraakbeen te maken en deze in een 3d-geprinte mal te plaatsen.

Bij verbranding zijn oren en neuzen erg kwetsbaar, want kraakbeen groeit niet terug”, zo zegt arts-onderzoeker Ernst Jan Bos van het VU Medisch Centrum, dat samen met het Brandwondcentrum Beverwijk in de stichting zit.

Met een nieuwe oorschelp of neusvleugels kunnen ernstig verminkte brandwondenpatiënten beter horen of ademen. De printer maakt de lichaamsdelen niet zelf, maar biedt een mal waardoor het kraakbeen in de juiste vorm kan groeien.

De stichting heeft nu de Grote Gift van het 3M Fonds gewonnen, een prijs bedoeld voor het stimuleren van initiatieven die een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Dat levert de stichting 27.000 euro op.

Om de 3d-printer aan te kunnen schaffen moet een totaalbedrag van 60.000 euro worden ingezameld. De verwachting is dat de printer volgend jaar in het VU Medisch Centrum komt te staan.

 

Bron: NU.nl

3D - foto straaljager

Straaljager vliegt met 3d-geprinte onderdelen

Een Tornado-straaljager met enkele 3d-geprinte metalen onderdelen heeft in Groot-Brittannië zijn eerste succesvolle vlucht gemaakt.

Luchtvaartbedrijf BAE Systems gebruikte een speciale 3d-printer om een behuizing voor de radio, beschermkap voor het landingsgestel en stutten voor de luchtinlaat te maken. Dat meldt Irish Independent.

Een eerste testvlucht werd in december succesvol uitgevoerd op het vliegveld van Warton, laat BAE Systems weten. Uitgeprinte onderdelen zijn vele malen goedkoper dan traditionele onderdelen. Volgens het luchtvaartbedrijf kan de Britse luchtmacht zijn rekening door de techniek de komende vier jaar met 1,2 miljoen pond terugbrengen.

De 3d-geprinte onderdelen van de Tornado waren allemaal niet duurder dan 100 pond (120 euro). “Je bent plots niet meer aan een bepaalde plek gebonden voor het maken van je onderdelen“, zegt technisch hoofd van BAE Systems Mike Murray.

Murray ziet grote voordelen in de 3d-printer voor plaatsen waar normaal niet geproduceerd kan worden. Niet alleen op schepen maar ook aan een front zou dat volgens Murray het “potentieel kunnen vergroten“.

 

Bron: NU.nl

3D - foto prothese

Ugandezen krijgen prothese uit 3d-printer

De universiteit van Toronto werkt samen met een Ugandees ziekenhuis om ledenmaten te 3d-printen en slachtoffers zo sneller te helpen.

De universiteit werkt ook samen met een niet nader genoemde organisatie. Het is bedoeling om meer Ugandezen die een ledemaat zijn kwijtgeraakt te helpen.

Met de huidige methode duurt het te lang voor een op maat gemaakte prothese beschikbaar is. Veel inwoners van Uganda kunnen een lang verblijf in het ziekenhuis niet  betalen.

Nu kan in Uganda een scan worden gemaakt van de patiënt om die vervolgens ergens anders heen te sturen. Daar wordt dan een prothese ontworpen voor deze specifieke patiënt. Dit ontwerp wordt doorgestuurd naar het ziekenhuis waar een 3d-printer staat.

Omdat 3d-printers de laatste tijd goedkoper en sneller zijn geworden, is dit volgens de onderzoekers nu een goede een optie.

Het grote probleem met protheses in derdewereldlanden is niet dat de materialen niet aanwezig zijn, maar dat de kennis om ze te ontwerpen en maken ontbreekt“, adus Matt Ratto van de universiteit van Toronto.

Daardoor duurt het dagen tot maximaal een week voor iemand een goede prothese krijgt en in de praktijk wachten veel Ugandezen daar niet op. Met de 3d-printer moet tussen het scannen en printen van de prothese slechts 24 uur zitten.

De onderzoekers hopen dat het project snel naar andere landen gebracht kan worden.

 

Bron: NU.nl

3D - foto dell

Dell bestelt 5000 3d-printers van Kickstarter

Dell heeft 5000 stuks van de 3d-printer van fabrikant Zortrax besteld. Deze 3d-printer werd bekend door een succesvolle Kickstarter-campagne.

Dat meldt Techcrunch. Het Poolse Zortrax lanceerde in mei 2013 zijn Kickstarter-project voor de M200, een professionele 3d-printer met een aluminium behuizing.

Zotrax haalde met de Kickstartercampagne bijna 180.000 dollar op en heeft de 3d-printer de afgelopen maanden naar Kickstarter-klanten, ook wel backers genoemd, verstuurd.

Dell heeft 5000 stuks van de Zortrax M200 besteld. Tijdens de Kickstarter-campagne heeft Zortrax in totaal 89 bestellingen van de M200 ontvangen.

 

We hadden al contact met Dell tijdens de Kickstarter-periode, maar we konden toen nog niet genoeg 3d-printers fabriceren om serieus in gesprek te gaan“, aldus Zortrax-ceo Rafal Tomasiak.

Tomasiak: “Voor een ontwerper van een groot bedrijf als Dell is het handiger om meerdere prototypen via tien verschillende 3d-printers te printen, dan te wachten tot één grote 3d-printer klaar is.”

Volgens Zortrax gaan de 3d-printers naar de hoofdkantoren van Dell in Azië.

 

Bron: NU.nl