media_xl_2160226

3D-printer bezig met printen van grachtenpand Amsterdam

Op dit moment is een 3D-printer het allereerste grachtenpand ooit aan het printen in Amsterdam, op het oude Shellterrein in Noord.

Het grachtenpand, een ontwerp van DUS architecten, is ook een tentoonstelling over het eerste 3D-geprinte gebouw van de wereld. Het pand wordt gemaakt door een 3D-printer die de ‘Kamermaker’ genoemd wordt en die aan het werk is op het oude Shell-terrein in Noord.
Bezoekers kunnen tickets kopen voor 2,50 euro om de ‘Kamermaker’ aan het werk te zien.
Het grachtenpand wordt gemaakt van kunststof, omdat dat volgens DUS het materiaal is waar nu het meest mee kan. De architecten willen met dit project kijken wat ze kunnen bereiken voor de huisvesting in de wereld, ook omdat 3D-printen een vorm van bouwen is met weinig afval.

 

Bron: Parool

media_l_2175094

Vrouw krijgt in UMC een schedel uit 3D-printer

Het UMC Utrecht heeft bij een 22-jarige vrouw een volledig nieuwe schedel geïmplanteerd. De schedel van kunststof is op maat gemaakt met behulp van een 3D-printer.

De patiënte lijdt aan een ziekte waarbij het schedelbot steeds dikker wordt, waardoor de hersenen in verdrukking komen. Volgens haar chirurg Bon Verweij verloor zij daardoor langzaam haar gezichtsvermogen en was het ‘een kwestie van tijd’ voor andere cruciale hersenfuncties zouden uitvallen en de vrouw zou overlijden.
Revolutionaire operatie

Ze onderging daarom drie maanden geleden een revolutionaire operatie. Het UMC Utrecht deed eerder ervaring op met het vervangen van stukken schedel, maar nooit eerder met een volledige hersenpan. Het voordeel van de 3D-printtechniek is dat er een exacte kopie van de bestaande schedel kan worden gemaakt. Vroeger werden stukken schedel met de hand nagemaakt van een soort cement, maar dat is minder precies.
Het ziekenhuis wachtte enkele maanden met het naar buiten brengen van het nieuws, omdat eerst zeker moest zijn dat de operatie was geslaagd. ‘De patiënt heeft haar gezichtsvermogen weer volledig terug, is klachtenvrij, is weer aan het werk en het is vrijwel niet te zien dat ze ooit geopereerd is’, zegt chirurg Verweij.
Volgens het UMC Utrecht kan deze techniek in de toekomst ook worden toegepast voor patiënten met andere botafwijkingen of voor het herstellen van schedels na een ongeval of bij tumoren.
In de Verenigde Staten zijn al vaker schedeloperaties uitgevoerd met hulp van een 3D-printer.

 

Bron: Volkskrant

download

Hema verkoopt 3D geprinte producten

Hema verkoopt vanaf 3 maart 3D geprinte sieraden. Op de website van het warenhuis kunnen consumenten kettingen en armbanden van roestvrij staal, nylon en goud personaliseren.

Daarnaast zijn er  3D-geprinte telefoonhoesjes te koop.

Hema is de eerste grote retailer in Nederland die 3D geprinte sieraden aanbiedt aan de consument. De sieraden zijn te personaliseren, tot op zekere hoogte. Aan de kettingen en armbanden zit een stukje rvs bevestigd, dat zelf ingevuld kan worden. De rest van de sieraden is standaard.

Toeleverancier van de sieraden is Zazzy. Gert Jan Spriensma, oprichter van Zazzy, zegt tegen de Telegraaf: ‘Je kunt maximaal 8 tekens invoeren, zoals bijvoorbeeld iemands naam, en je kunt symbolen als een apestaartje, hartje, hashtag of sterretje invoeren.’

Een armbandje ontwerpen kost 3 minuten, aldus Hema. Daarna duurt het echter 15 tot 20 dagen voordat de koper erover kan beschikken.

Voor het aanbieden van 3D-geprinte telefoonhoesjes is het warenhuis in zee gegaan met een ander bedrijf. De Hema-woordvoerster wil echter niet zeggen om welke leverancier het gaat. Ook hier geldt dat de consument zijn eigen naam of tekst kan toevoegen. Wat betreft kleurstelling zijn er vervolgens 192 varianten mogelijk.

 

Bron: marketingonline.nl