De website van 3D- Print Atlas is ONLINE

De 3D-print Atlas biedt een compleet overzicht van alle 3D-print activiteiten in heel Nederland.

De 3D-Print Atlas brengt de huidige en toekomstige activiteiten rondom 3D-printen in Nederland in kaart, helpt bij het vinden en verbinden van organisaties en initiatieven en geeft voorbeelden en business cases ter inspiratie.

Het is heel gemakkelijk om u zelf als bedrijf, organisatie of stichting aan te melden voor de 3D-print Atlas. Op deze manier wordt u gevonden door duizenden geinteresseerden en wordt er gezamenlijk gebouwd aan de meest complete 3D-Print Atlas van Nederland.

11029824583_d4bb24cd18_k-1030x400

De 3D Printshow komt naar Amsterdam

De 3D Printshow is allesbehalve een saaie beurs. Naast vooraanstaande bedrijven op gebied van 3D-printen, biedt de show ruimte aan ontwerpers en kunstenaars, opkomende start-ups en zelfs een heuse fashion show met futuristische creaties die onder begeleiding van 3D-geprinte muziekinstrumenten schitteren over de catwalk.

De eerste 3D Printshow vond plaats in 2012 in Londen. Sindsdien is de show uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen die inmiddels in 7 wereldsteden te bezoeken is. Na onder andere Parijs, Dubai, Californië en Istanbul is Amsterdam aan de beurt!

Het is nog even wachten op de show. De Beurs van Berlage zal op 8 en 9 november 2016 ruimte bieden aan meer dan 75 exposanten die de nieuwste ontwikkelingen rondom 3D-printen zullen demonstreren. Ook zullen er twee business conferenties plaatsvinden gedurende de show.

De organisatie geeft aan Amsterdam al lang op het verlanglijstje te hebben staan.

“Creativiteit op het gebied van “future-tech” blijft bloeien in Amsterdam. Daarnaast is er een diepgewortelde ontwerptraditie en de combinatie van deze twee, het oude en het nieuwe, zorgt voor een zeer brede interesse in 3D-printen. Onze conferentie zal dan ook bestaan uit sprekers en inhoud die interessant zijn voor het diverse publiek dat wij verwachten, van professionals uit de industrie en zakelijke leiders tot consumenten en hobbyisten.”

 

logo-inclusief-slogan-recht

Ground3d Globe brengt 3D-printbedrijven in kaart

Met trots presenteren we Ground3d Globe!

Door de tegenwoordige hype rondom 3D-printen, is er een wirwar van informatie ontstaan die het voor geïnteresseerden lastig maakt om de juiste vragen aan de juiste partijen te stellen. Ground3d Globe brengt de 3D-industrie in kaart en geeft de mogelijkheid om direct in contact te komen met de relevante 3D-printbedrijven in Nederland en België.

3D-printen is geen hype die weer overwaait
De 3D-printindustrie is groeiende en een zeer interessante technologie voor zowel de zakelijke als de consumentenmarkt. Binnen verschillende branches heeft 3D-printen zich bewezen als een gereedschap die niet meer weg te denken is. Er is veel interesse in de technologie, maar door het overweldigende aanbod van informatie is het lastig is om in contact te komen met de relevante organisaties binnen de 3D-industrie.

Direct in contact met 3D-printbedrijven via Ground3d Globe
Ground3d, het platform voor 3D-printen, lanceert vandaag een nieuw online platform waarmee het eenvoudig wordt om het juiste bedrijf binnen de 3D-industrie te vinden. Deze interactieve visualisatie van de 3D-industrie, genaamd Ground3d Globe, is in samenwerking met het award winnende software bedrijf Wevolver ontwikkeld. Via Ground3d Globe wordt het mogelijk om goed geïnformeerd 3D-printspecialisten te vinden en direct in contact te komen met de juiste partijen.

De complete 3D-industrie in kaart
Het doel van Ground3d Globe is om de gehele wereld van 3D-printen te visualiseren en verbinden.  De bedrijven die via Ground3d Globe te vinden zijn zeer divers en bieden zowel diensten als producten aan. De categorieën op Ground3d Globe zijn onder andere leveranciers van 3D-printers en 3D-scanners, 3D-tekenaars, 3D-printfabrieken, lokale 3D-printwinkels en werkplaatsen.
Het begin van Globe is nu gestart en zal de komende maanden uitgebreid worden met nieuwe bedrijven en categorieen.

Bekijk het Ground3d Globe Netwerk hier.

3d prin conference

Internationale topsprekers op 3D-Print Conference in Amsterdam

AMSTERDAM, 27 mei 2015 – 3D-printing op industrieel niveau loopt in de ontwikkeling naar volwassenheid ver voor op consumer 3D-printing. Uit een onlangs verschenen rapport van sectorspecialist David Kemps van ABN Amro bleek echter dat Nederland nu juist op dit gebied achter loopt. Ons land moet een inhaalslag maken.
Op 8 juni doet zich voor Nederlandse bedrijven de ideale kans voor om meer inspiratie op te doen en contacten te leggen. Want voor het eerst krijgt Amsterdam nu een 3D-Print Conferentie. Onze hoofdstad doet nu eindelijk mee met de andere wereldsteden en focust zich op waar Amsterdam traditioneel goed in is: design en toegepaste technologie. De conferentie is er voor het bedrijfsleven in Nederland om die te helpen de stap te maken naar het vinden van de juiste business case in 3D-printing.
Een toegangskaart voor deze conferentie in De Balie in Amsterdam kost €295 en geeft toegang tot een wereld aan kennis en inspiratie met een groot aantal zeer aansprekende internationale topsprekers.
Zo komen onder andere;
  • Frank Piller, professor in mass customization & open innovation uit Duitsland
  • Ludwig Schultheiss , Medical/Dental, EOS GmbH Duitsland
  • Gerrit Kool, Senior R&D manager at NLR (National Aerospace Laboratory)
  • Maarten Valckenaers, Sales Manager Northern and Southern Europe at Materialise
  • Marta Malé-Alemany, Architect, Researcher & Curator in Digital Design & Fabrication Technologies
  • Gilian Schrofer, Designer, co-founder, partner & creative director at CONCERN
  • Victor Luis Portes, Communication Specialist of Dutch Catwalk 3D Printing Consultancy & Fashion Innovation Platform
  • Eric van Straaten, Artist and designer of 3D-Printed sculptures
  • Onno Ponfoort, Senior managing consultant at Berenschot
  • Julian Sing, Founder 3dChef
  • Peter-Paul de Leeuw, Strategy Consultant at Accenture Strategy Consulting
  • Frits Feenstra, Smart Industry Agenda, European technology Sub-platform in Additive Manufacturing
3D-printing is overal in de media. Veel bedrijven en organisaties hebben reeds interesse getoond in de mogelijkheden van die fenomeen. Ondanks de lage kennis van 3D-printing die er vandaag de dag heerst in het bedrijfsleven, is de technologie in staat om uit te groeien tot een unieke productiemethode die zijn stempel drukt op de ontwerp- en productieprocessen in elk deel van de economie.
Naast de bestaande productiemethodes zal additive manufacturing (AM) een vaste plek veroveren binnen de productiecyclus. Hoe dan ook, de initiële investeringen voor industrieel 3D-printen zijn te hoog, terwijl de ontwikkelingen in materialen, software en de technologie zelf op hoge snelheid door blijven gaan, waarschijnlijk vaak te snel om te volgen.
Het kennisniveau over 3D-printing in de meerderheid van de organisaties is erg laag. Ondanks dat willen bedrijven instappen. Wat is de juiste invalshoek? Waar te beginnen? Met wie moeten ze samenwerken? Welke software, welke technologie en welke producten. Maar bovenal: hoe vind je de juiste business case?
Voor meer informatie kunt u kijken op: http://www.3d-printconference.com/
assembl3d
byflow 2

Nieuwe Nederlandse 3D printerfabrikant By Flow lanceert ’s werelds eerste multi materiële en opvouwbare 3D-printer

Portable-3D-Printer

MAASTRICHT (NL), 27 mei 2015 – Op woensdag 20 mei is de verkoop gestart van de eerste 3D-printer ter wereld die opvouwbaar is én met verschillende materialen kan printen. Deze ‘multimateriële’ printer is ontworpen en geproduceerd door de Maastrichtse start up By Flow en maakt 3D-printen toegankelijk voor iedereen. Woensdag 20 mei 2015 lanceerde By Flow een crowdfundcampagne op kickstarter.com om de productie van de 3D-printer te versnellen en vervolgonderzoek te kunnen doen. Early birds kunnen de printer vanaf dan tegen een gereduceerd tarief aanschaffen.

Multimaterial: van PLA tot chocola
3D-printen is hot. Vernieuwend aan de printer van By Flow is dat hij opvouwbaar en een zeer brede range aan materialen kan printen. Dankzij de gemakkelijk te verwisselen printkoppen kan de printer zowel met gebruikelijke materialen als PLA, ABS, hout en nylon ook printen met biorubber, brons, keramiek en siliconen. Ook kan de ‘Focus’ met eetbare materialen printen, zoals chocola.

Opvouwbaar en gebruiksvriendelijk
Naast deze bijzondere functionaliteit beschikt de 3D-printer over een compact design en een gebruiksvriendelijk karakter. Zo is de printer opvouwbaar, zodat je hem veilig en stofvrij kunt opbergen en hij gemakkelijk te vervoeren is in het bijgeleverde koffertje (afmetingen 44x32x11 cm). Bovendien is de printer uitgerust met een stilstaand printbed waardoor hij niet gekalibreerd hoeft te worden. Het zorgt er ook voor dat zachtere materialen zoals keramiek tijdens het printen door schudden niet kunnen omvallen. Dankzij een plug-and-play-systeem hebben gebruikers alleen een SD-kaart of USB kabel nodig om te printen.

Crowdfunding
De crowdfundingcampagne die op 20 mei 2015 startte op kickstarter.com is bedoeld om de productie van ‘Focus’ te versnellen en vervolgonderzoek te kunnen doen. By Flow wil bijvoorbeeld nieuwe printkoppen testen, evenals nieuwe materialen en functionaliteiten. Wie de campagne in een vroeg stadium steunt, kan de 3D-printer tegen een gereduceerd tarief aanschaffen. Deze early birds ontvangen de printer dan medio oktober. De overige printers worden in december geleverd.

Meer weten? Bekijk de video van 3D by Flow op https://www.kickstarter.com/projects/1333614982/focus-the-first-multi-material-portable-3d-printer#

Over By Flow
By Flow is een innovatieve start up in het produceren van 3D printers. In 2014 opgericht door Floris Hoff, industrial product designer, met meer dan 4 jaar ervaring in 3D Printing. In 2010 verdiept Floris zich, uit eigen interesse, in de 3D Printer aangezien hij merkte dat de toenmalige 3D printers hem beperkten in het printen. Floris wil een veelzijdige en onderhoudsvriendelijke 3Dprinter op de markt zetten met
gemakkelijk te verwisselen printkoppen die zodoende verschillende materialen kunnen printen, handig in gebruik is en voor iedereen toegankelijk. Daarnaast besteedt hij veel aandacht aan de uitstraling, premium kwaliteit en aan gebruikersvriendelijkheid. Nu, één jaar later, is de printer klaar voor de markt!
Naamloos453

logo_300px

3D printen voor thuisprinters wordt makkelijker door 3D print mat.

Norman van BeekNorman van Beek, oprichter Zinomat.

Amsterdam, 12 mei 2015 – Bij het 3D printen plakt het geprinte object vast aan de bouwplaat en is hierdoor moeilijk los te krijgen. Zinomat zal dit probleem voorkomen, de innovatie van Nederlandse bodem zorgt ervoor dat 3Dprints zonder beschadigingen van het bouwplatform van de 3D printer los gemaakt worden. Tijdens de 3D Printshow op 21 mei tot en met 23 mei 2015 in Londen wordt de 3D print mat gelanceerd.

Bij het gebruik van een 3D printer loopt men vaak tegen hetzelfde probleem aan. Na het 3D printen blijft het geprinte object plakken op de bouwplaat van de printer. Om deze reden treft men verschillende maatregelen voor het gebruiken van de 3D printer. Hier komt vaak blauwe schilderstape, kapton of lijm bij kijken. Alsnog plakt het 3D geprinte object dan zo dat het losgewrongen moet worden. Hierdoor beschadigt al snel het 3D geprinte object. Om dit te voorkomen is er een interessant product ontworpen: Zinomat – The 3DPrinting Mat. Zinomat zorgt ervoor dat het 3D geprinte object eenvoudig en zonder beschadigingen los te maken is.

Zinomat bestaat uit 2 delen: een flexibele topmat waarin metaal flakes zijn verwerkt en een magnetische ondermat die op de bouwplaat van de 3D printer geplakt kan worden. De ondermat en topmat van Zinomat zorgen ervoor dat het 3D geprinte object makkelijk en zonder beschadigingen los te halen is. Zinomat kan na gebruik worden hergebruikt voor een nieuwe 3Dprint en is bruikbaar op alle FDM 3D printers. Door Zinomat wordt het 3D printen een stuk effectiever. Het brein achter deze unieke innovatie is de eigenaar van 3DSVP, Norman van Beek: ‘Door ervaring in de 3D wereld merkte ik ergernissen op binnen 3D printing. Ik ben opzoek gegaan naar de ideale 3D printmat die eenvoudig in gebruik, lang houdbaar en recyclebaar is’. Uit deze zoektocht is Zinomat – The 3DPrinting Mat ontstaan. Deze mat is een grote toegevoegde waarde voor de 3D printindustrie en draagt bij aan de kwaliteit en effectiviteit van het 3D printen.

Opening kunstwerk in Huis van Hilde.

Castricum, 18-02-2015De opening van het 3D geprinte kunstwerk in Huis van Hilde vond afgelopen maandag plaats in Castricum. In opdracht van de provincie Noord-Holland is er speciaal voor Huis van Hilde een bijzonder kunstwerk  door middel van een open source proces tot stand gekomen, waarbij gebruik werd gemaakt van de 3D printtechniek.

Voor de onthulling kwam Jan van Run, gedeputeerde economische zaken aan het woord. Hij benadrukte het belang van de creatie van het kunstwerk: ‘De combinatie nieuwe techniek en een nieuwe ontwerper hebben dit culturele hoogstandje tot stand gebracht,’ aldus Jan van Run.

Het proces begon met het ontwerp van Waël El Allouche, Rietveldacademie student. Het ontwerp van het kunstwerk is geïnspireerd en gecreëerd door ‘stratigrafie’. ‘Laag voor laag een object creëren’ is het gedachtegoed van 3D printen, maar ook hoe de aarde is ontstaan: ook laag voor laag. De opeenstapeling van informatie legt het beeld uit. Na het ontstaan van het idee moest het nog uitgevoerd worden. Een scan van een monster uit de bodem van onder Huis van Hilde, uitvergroot tot 1,2 bij 1,2 meter groot, werd het ontwerp. Dit ontwerp moest gerealiseerd worden  door de digitaliserings techniek. Het was noodzakelijk om het ontwerp in vier stukken op te delen. Het 3D printen is namelijk een nieuwe techniek waarbij nog niet alle mogelijkheden bekend zijn. Door het idee van  Waël El Allouche te kunnen vervaardigen waren verschillende facetten van het vak nodig.

Dit project kan gezien worden als een ontdekkingstocht waarbij de grenzen van de 3D printtechniek verkend worden. Hierbij zijn experts van verschillende disciplines samengekomen waardoor de aanpak van het creëren van het kunstwerk heel innovatief en uniek is. Uiteindelijk zijn er meer dan 24 printers gebruikt. Voor één blok bedroeg de printtijd 494uur, exclusief de testprints. Sommige printers zijn geleend. Deze printers stonden weken 24/7 aan. In totaal ongeveer 2000 printuren. De stukken werden aan elkaar vastgelijmd en zo is het kunstwerk gevormd tot het kunstwerk van 40 kilo.

Het kunstwerk kan bezichtigd worden in het archeologisch centrum, Huis van Hilde in Castricum. 

Logo

Challenge 3D printen

VitaValley is bezig met het organiseren van een challenge voor ‘3D printen in de zorg’ vanuit het ICT Doorbraakproject MKB1, die plaats gaat vinden in de zomer van dit jaar. Wij dagen ondernemers in de zorg, bouw en maakindustrie uit om met het beste idee te komen voor toepassing van 3D-technologie in de zorg.

In deze fase zoekt VitaValley partners die met ons deze challenge helpen realiseren. Hierbij zoeken zij nadrukkelijk niet alleen partners die het initiatief financieel willen ondersteunen, maar ook partners die daarnaast inhoudelijk willen bijdragen aan de ontwikkeling of implementatie van nieuwe innovaties op het gebied van 3D printen in de zorg.

De Challenge wordt georganiseerd door o.a. VitaValley, Ministerie van Economische Zaken, TNO en Zorginnovatie.nl. Willem Vermeend zal namens het ICT doorbraakproject in de jury zitting nemen.

Folder