3D - foto prothese

Ugandezen krijgen prothese uit 3d-printer

De universiteit van Toronto werkt samen met een Ugandees ziekenhuis om ledenmaten te 3d-printen en slachtoffers zo sneller te helpen.

De universiteit werkt ook samen met een niet nader genoemde organisatie. Het is bedoeling om meer Ugandezen die een ledemaat zijn kwijtgeraakt te helpen.

Met de huidige methode duurt het te lang voor een op maat gemaakte prothese beschikbaar is. Veel inwoners van Uganda kunnen een lang verblijf in het ziekenhuis niet  betalen.

Nu kan in Uganda een scan worden gemaakt van de patiënt om die vervolgens ergens anders heen te sturen. Daar wordt dan een prothese ontworpen voor deze specifieke patiënt. Dit ontwerp wordt doorgestuurd naar het ziekenhuis waar een 3d-printer staat.

Omdat 3d-printers de laatste tijd goedkoper en sneller zijn geworden, is dit volgens de onderzoekers nu een goede een optie.

Het grote probleem met protheses in derdewereldlanden is niet dat de materialen niet aanwezig zijn, maar dat de kennis om ze te ontwerpen en maken ontbreekt“, adus Matt Ratto van de universiteit van Toronto.

Daardoor duurt het dagen tot maximaal een week voor iemand een goede prothese krijgt en in de praktijk wachten veel Ugandezen daar niet op. Met de 3d-printer moet tussen het scannen en printen van de prothese slechts 24 uur zitten.

De onderzoekers hopen dat het project snel naar andere landen gebracht kan worden.

 

Bron: NU.nl

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>