3D - foto straaljager

Straaljager vliegt met 3d-geprinte onderdelen

Een Tornado-straaljager met enkele 3d-geprinte metalen onderdelen heeft in Groot-Brittannië zijn eerste succesvolle vlucht gemaakt.

Luchtvaartbedrijf BAE Systems gebruikte een speciale 3d-printer om een behuizing voor de radio, beschermkap voor het landingsgestel en stutten voor de luchtinlaat te maken. Dat meldt Irish Independent.

Een eerste testvlucht werd in december succesvol uitgevoerd op het vliegveld van Warton, laat BAE Systems weten. Uitgeprinte onderdelen zijn vele malen goedkoper dan traditionele onderdelen. Volgens het luchtvaartbedrijf kan de Britse luchtmacht zijn rekening door de techniek de komende vier jaar met 1,2 miljoen pond terugbrengen.

De 3d-geprinte onderdelen van de Tornado waren allemaal niet duurder dan 100 pond (120 euro). “Je bent plots niet meer aan een bepaalde plek gebonden voor het maken van je onderdelen“, zegt technisch hoofd van BAE Systems Mike Murray.

Murray ziet grote voordelen in de 3d-printer voor plaatsen waar normaal niet geproduceerd kan worden. Niet alleen op schepen maar ook aan een front zou dat volgens Murray het “potentieel kunnen vergroten“.

 

Bron: NU.nl

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>