3D - foto brandwond

VUMC gaat 3d-printer gebruiken bij verminkte brandwondpatiënten

Vanaf volgend jaar wordt het in Nederland mogelijk met een 3d-printer brandwondpatiënten te helpen door beschadigde oren en neuzen te reconstrueren.

Dat laat de Nederlands Brandwonden Stichting dinsdag weten.

De geavanceerde 3d-printer moet ertoe bijdragen dat neuzen en oren gereconstrueerd kunnen worden. Dat gebeurt door met lichaamseigen cellen nieuw kraakbeen te maken en deze in een 3d-geprinte mal te plaatsen.

Bij verbranding zijn oren en neuzen erg kwetsbaar, want kraakbeen groeit niet terug”, zo zegt arts-onderzoeker Ernst Jan Bos van het VU Medisch Centrum, dat samen met het Brandwondcentrum Beverwijk in de stichting zit.

Met een nieuwe oorschelp of neusvleugels kunnen ernstig verminkte brandwondenpatiënten beter horen of ademen. De printer maakt de lichaamsdelen niet zelf, maar biedt een mal waardoor het kraakbeen in de juiste vorm kan groeien.

De stichting heeft nu de Grote Gift van het 3M Fonds gewonnen, een prijs bedoeld voor het stimuleren van initiatieven die een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Dat levert de stichting 27.000 euro op.

Om de 3d-printer aan te kunnen schaffen moet een totaalbedrag van 60.000 euro worden ingezameld. De verwachting is dat de printer volgend jaar in het VU Medisch Centrum komt te staan.

 

Bron: NU.nl

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>